Att tänka på:

Att tänka på:

”Bordercollien är avlad för att vara en vallhund. Det innebär att vara vaken och alert och kunna anpassa sig till olika situationer, att vara lättlärd och uppmärksam på sin förare, att vilja dominera de djur den arbetar med. I rasens hemland innebär det också att kunna arbeta flera timmar om dagen i oländig och bergig terräng.

Arbete flera timmar om dagen gör att det går åt massor av energi samtidigt som hjärnan får arbeta. Det innebär inte att en Bordercollie skall hålla igång hela dagen med ”arbete” som den hittar på själv när vi inte har så mycket att göra åt den.

Korta intensiva stunder av motion för kropp och hjärna med långa stunder av ostressad vila däremellan är mycket bättre.

Se till att den kopplar av på en lugn plats. Ge alltid akt på stressymptom (vallningsbeteenden mot människor, föremål och andra djur som den ägnar sig åt som en mani). Kasta aldrig pinnar eller annat som den skall jaga efter, det är ingen bra motion. Se till att barnen inte stressar upp hunden.

Att den är vaken och alert gör att den lätt hittar på ofog om den får en chans. Och eftersom den är så lättlärd präglas felaktiga beteenden in på nolltid.

Eftersom den är avlad för att dominera djuren den arbetar med kan den också bli mycket besvärlig om den inte har en stark och bra ledare.

Den har ofta en stark vilja att springa ikapp människor och fordon som den försöker stoppa, ibland biter den i sådana situationer. Det är oftast inte frågan om aggression, men det måste hindras. Låt den inte få en chans innan du har tillräcklig lydnad för att kunna stoppa den. Prägla den istället på de djur som den skall arbeta med (”tänd” den gärna tidigt). Men se sedan till att den inte smiter iväg och ”vallar” på egen hand.

Den är intelligent nog att kunna vara ögontjänare och ofta inte så vek som man kan tro.

En bordercollie kan vara en underbart trevlig hund och en fin arbetskamrat och sällskap, om man förstår dess särart och anpassar sin hundhållning till det – annars kan den bli en plåga för sin omgivning.” Text: SULVK

Historik om Nya Zeeländsk bordercollie:

http://www.kiwikennels.com/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miloo vallar juli -07

borderness_logo2